-
Do zastosowań takich jak okrzesywanie, ścinka i rozłupywanie należy używać krawędzi wypukłej.
-
Do cięcia należy używać prostej krawędzi.
-
Siekiera naostrzona pod kątem jest niebezpieczna w użyciu, ponieważ łatwo się wyślizgnie!
-
Wklęsła krawędź niesie ze sobą duże ryzyko rozłupania topora.
Możesz ostrzyć ostrze siekiery za pomocą papieru ściernego lub szlifierki stołowej. Najbezpieczniejszym sposobem ostrzenia jest użycie szlifierki na mokro, ale czasami może być konieczne najpierw wyszlifowanie zadziorów lub innych uszkodzeń za pomocą innej metody, np. szlifierki stołowej.
NB: Bardzo ważne jest, aby zachować ostrożność podczas ostrzenia i upewnić się, że siekiera nie jest narażona na działanie ciepła! Jeśli jakakolwiek część siekiery zmieni kolor na niebieski, oznacza to, że strefa hartowania zniknęła w tej części siekiery i nie jest ona już tak odporna na zużycie.
Składowanie
Nigdy nie przechowuj topora w miejscach nadmiernie suchych, np. w kotłowniach lub opierając go o grzejnik. W takim przypadku istnieje ryzyko wyschnięcia trzonka i poluzowania się głowicy topora podczas użytkowania.
Używać
Nigdy nie uderzaj szyjki topora innym narzędziem. Nigdy nie używaj topora jako młota. Tylko topory młota mogą wytrzymać używanie jako młota.
